Închiderea frontierelor, o problemă europeană: Comisia Europeană împotriva restricțiilor anti-Covid
În ultimele săptămâni, tot mai multe țări din Uniunea Europeană au decis închiderea granițelor cu țările vecine, fără excepții. Comisia Europeană descurajează astfel de restricții împotriva răspândirii noului coronavirus.
În ultimul an, majoritatea restricțiilor de circulație transfrontalieră dintre țările UE au fost adoptat cu acordul Uniunii, la nivelul întregii Europe. Acum, mai multe țări importante au decis să introducă peste noapte restricții majore, cu consecințe economice nefaste și, mai mult decât atât, fără alternative.
Un mic scandal s-a iscat la nivelul Uniunii Europene după ce Germania și Belgia au decis, pentru a combate răspândirea noului coronavirus, să nu mai permită libera circulație la graniță. Astfel de decizii pripite se vor dezbate și la summitul de pe 25 februarie, dar Comisia a vrut să lanseze o invitație pentru ca restricțiile să fie desființate cât mai curând.
Într-o scrisoare trimisă marţi miniştrilor de interne şi ai justiţiei ai Celor 27, comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, şi colega sa de la Afaceri Interne, Ylva Johansson, le reamintesc statelor membre că s-au pus de acord să organizeze în comun astfel de restricţii, în cadrul ‘recomandărilor’ actualizate la începutul lunii februarie. ”Vă îndemnăm la o mai mare coerenţă în măsurile referitoare la deplasările în interiorul UE’, scriu cei doi responsabili de la Bruxelles.
”Este de o importanţă fundamentală ca toate măsurile să rămână conforme principiilor de nediscriminare şi de proporţionalitate. În particular, închiderile de frontiere sau interdicţiile generale de călătorie trebuie să fie evitate”, insistă ei în scrisoare, conform Agerpres. ”Nu ne putem permite perturbări în lanţurile de aprovizionare şi în piaţa internă în general, în special dacă aceasta riscă să afecteze distribuţia de vaccinuri”, este concluzia comisarilor.
Ca referință, recomandările adoptate de cele 27 de țări membre UE la propunerea Comisiei, au fost de a implementa măsuri mai stricte (test negativ înainte de sosire, apoi carantină) călătorilor din zone unde circulaţia coronavirusului este mai intensă, sau din zonele cele mai afectate de noile variante.
În prima fază, erau totuși prevăzute niște excepții pentru transportatori. Aceștia erau supuși doar unui test rapid antigen. Într-o situație similară se aflau angajații transfrontalieri. Acestora urma să li se aplice un test doar cu o frecvență proporțională.
Contrar particularitățile definite mai sus, începând cu weekendul trecut, Germania a început să filtre la graniţele cu Cehia şi cu Tirolul austriac, o măsură prelungită marţi până la începutul lunii viitoare. Lucrătorii transfrontalieri şi şoferii de TIR nu pot trece decât dacă prezintă un test PCR negativ foarte recent. Măsura a determinat Austria să introducă, la rândul său, controale la frontiera cu Italia, provocând luni mari blocaje. În Belgia, toate călătoriile neesenţiale spre ţară şi în străinătate sunt interzise de la sfârşitul lunii ianuarie.